Locaţia curentă este: Prima pagină / Stiri / Vizită de studiu la centrul SM

Vizită de studiu la centrul SM

Oportunitate de parteneriat pentru membrii Federației Filantropia

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Sofromie, Episcopul Oradiei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și Asociația Filantropia Oradea, a găzduit, în perioada 6-7 martie 2013, un schimb de experienţă pentru mai mulţi angajaţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor eparhiale cu profil social din Patriarhia Română, membre ale Federaţiei Filantropia. Astfel, au participat un număr de 11 profesioniști din domeniul asistenței sociale, delegați ai eparhiilor din Giurgiu, Sibiu, Timișoara, Alba-Iulia și Cluj-Napoca.

 

Scopul activităţii a fost acela de a vizita proiecte şi programe de referință ale organizației gazdă, de a prezenta metode de lucru, modele de inițiative în domeniul intervenției sociale, dar şi de a deschide oportunităţi de colaborare mai strânse între membrii federaţiei.
*
Centrului de Servicii Sociale pentru Persoanele cu Dizabilități din Oradea
Centrului de Servicii Sociale pentru Persoanele cu Dizabilități din Oradea, ce poartă hramul Acoperământul maicii Domnului, a fost primul centru inclus în pogramul de vizite al Asociației Filantropia Oradea. Aici oaspeţii au fost familiarizaţi cu noţiunea de servicii sociale cu abordare integrată pentru persoanele afectate de scleroză multiplă, dar și alte boli neurologice invalidante. În cadrul vizitei au fost prezentate serviciile de asistență în centrul de zi, serviciul de asistență la domiciliu, servicii ce includ pe lângă activitățile de asistență socială primară și activități de recuperare locomotorie prin kinetoterapie, fizioterapie, psihoterapie, dar și servicii de consiliere și facilitare pentru accesul pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, precum și acompaniere la locul de muncă. De asemenea, activitățile de ergoterapie socializare, servirea mesei și transport accesibilizat completează paleta de servicii sociale și socio-medicale ale centrului, care deservește un număr de peste 100 de beneficiari direcți, persoane cu dizabilități, și peste 200 de beneficiari indirecți, membrii ai familiei persoanelor cu dizabilități, grupuri de sprijin, voluntari și alte organizații. O altă activitate reprezentativă pentru acest centru este cea de informare și de consiliere a persoanelor cu dizabilități, în cadrul căreia una dintre cele mai generoase servicii este de creare a unui fond de carte pentru persoanele cu dizabilități, promovate și prin intermediul paginii web a organizației.
Acest centru, coordonat de Fundația de Scleroză Multiplă Bihor, a fost recomandat ca un exemplu de bună practică, întrucât este un centru cu o tradiție de 20 de ani și care de 3 ani este în grija asociației eparhiale din Oradea, aducând astfel un exemplu de înbisericire a activităților sociale din sociatate. Totodată, aceste centru este fondatorul mișcării naționale din domeniul sclerozei multiple, strucutrată ca o federație sub numele Societatea de Scleroză Multiplă din România, care numără în prezent 19 organizații de pacienți membre, din 17 județe ale țării și capitală, federație care dealtfel își desfășoară activitatea tot în centrul de la Oradea.
Participanții la vizită au fost interesați atât de tipurile de activități și metodele de lucru ale centrului, cât și de detaliile management Asociației Filantropia Oradea, furnizate prin intermediul unei organizații distincte pe acest punct de lucru și nu în ultimul rând a reprezentat un interes și soluțiile bugetare pentru susținerea activității centrului. Totodată, un punct important în discuțiile care au urmat vizitei s-a concentrat asupra pozibilității de replicare, extindere sau coalizare a unor noi inițiative asemanatoare în alte eparhii, prin care să putem dezvolta o rețea structurată de servicii sociale la nivelul Federației Filantropia, mai ales că Sociatatea de Scleroză Multiplă din România oferă deja o infrastructură de organizații ale pacienților dezvoltată semnificativ la nivel național.
Evenimentul pe alte surse:
Tag-uri prima-pagina
Navigare