Locaţia curentă este: Prima pagină / Stiri / Decizie istorică în România privind marijuana

Decizie istorică în România privind marijuana

Țara noastră a devenit a zecea din Uniunea Europeană care a legalizat marijuana medicinală.

Neurologii, oncologii și psihiatrii spun că această legalizare nu trebuie interpretată greșit. Anumite substanțe din marijuana au efect terapeutic și pot fi folosit în tratamentele pentru cancer, epilepsie și scleroză.

Cel mai cunoscut caz în care tratamentul cu marijuana la epilepsie a dat roade este cel al lui David, în SUA. Părinții copilului au încercat mai multe tratamente și văzând că niciunul nu are efect, au apelat la tratamentul cu marijuana. Numărul crizelor a scăzut drastic. Cazul a fost prezentat în emisiunea Weeds War de pe Discovery Channel.

Până acum, interdicția pentru posesie și uz acoperea toate formele de cannabis. Astăzi, Legile 143 și 339 privind regimul substanțelor stupefiante precizează ca fiind admiși anumiți derivați din marijuana în scop medical.

“Aceste preparate care conțin substanțe provenite din planta de cannabis sunt tincturi, rășini și fragmente vegetale.”, declara doctorul Bogdan Gheorghe, medic în agenția antidrog.

Eficiența medicamentului e deja dovedită în cancer, pentru ameliorarea durerii, în scleroză multiplă și epilepsie, pentru scăderea numărului de crize… și sunt teste în curs pentru Parkinson, Alzhemeir și sindromul Tourette.

Marius Savu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, a vorbit despre ce produse este vorba.

Este vorba despre un spray care se administrează pe cale bucală și care este folosit la tratamentul pentru scleroza multiplă. Este autorizat pornind din Anglia, iar producătorul trebuie să ceară autorizație de punere pe piață în România. Pentru că România este membră a UE, autorizația se dă automat, însă până acum producătorul nu a depus o cere în acest sens.

În Germania un medicament se află în stadiul trei de testare și este folosit pentru a ameliora durerile bolnavilor de cancer și a crizelor celor bolnavi de epilepsie.

În România, momentan, se vând suplimente alimentare, cum ar fi tincturi cu extract de cannabis care sunt aprobate de Ministerul Agriculturii.

 

sursa: http://www.dcnews.ro

Navigare